Spatial diversification of knowledge about proper nutrition among students living in the Małopolska Voivodeship
DOI:
https://doi.org/10.24917/20845456.20.1Keywords:
nutritional awareness, nutrition, students, Małopolskie VoivodeshipAbstract
Study time is a period when many young people move out of their family homes and start their own adult lives. This involves many changes in their current functioning, including,
most often, living independently (to a greater or lesser extent), or even preparing meals. Knowledge of the principles of proper nutrition makes it easier to make many choices, which may result in the body’s nutritional quality being higher or lower. The research covered 328 students of Krakow universities living in the Lesser Poland Voivodeship, who were asked 15 questions about nutrition. Students’ knowledge is at an average level, with a percentage of correct answers of 55.6%. There was no clear relationship between the location of the district, the size of the town and the number of positive responses.
References
Bartkowska O., Bartkowski M., (2016), Świadomość żywieniowa młodzieży gimnazjalnej w Komorowie, Zeszyty Naukowe WSKFiT, 11, 69–74
Całyniuk B. , Malczyk A., (2022) Ocena metodą bioimpedancji elektrycznej wybranych parametrów morfologicznych ciała kobiet w wieku od 19 do 26 lat niepodejmujących aktywności fizycznej, Annales Academiae Medicae Silesiensis, 76, 118–126
Ciborowska H., Ciborowski A. (2021), Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, wyd. 5, ss 720
Flis M., (2022), Fizjologiczne i zdrowotne następstwa diety bezmięsnej – dziczyzna jako alternatywa żywieniowa, Wiadomości Zootechniczne, R. LX (2022), 1–2: 31–42
Gajda‑Konopka M., Lesiów T., (2017), Ocena wiedzy i nawyków żywieniowych u osób aktywnych fizycznie, Nauki Inżynierskie i Technologiczne 2 (25), 9–19
Jarosz M., Bułhak‑Jachymczyk B. (2008) Normy żywienia człowieka. PZWL, Warszawa
Kiciak A., Całyniuk B., Grochowska – Niedworok E., Kardas M., Dul L. (2014) Zachowania żywieniowe młodzieży z województwa śląskiego. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 20(3), 296–300
Marczewska, A., Źródlak, M., Sabak‑Huzior, P., Konińska, G., (2021). Celiakia i dieta bezglutenowa: praktyczny poradnik. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Misiarz M., Grochowska‑Niedworok E., Dul L., Wyka J., Malczyk E., Całyniuk B., (2015) Ocena wiedzy żywieniowej studentów PWSZ w Nysie, Bromat. Chem. Toksykol, XLVIII, 3, 457 – 462
Ostachowska‑Gąsior A., Krzeszowska‑Rosiek T., Górska S., (2014), Ocena wiedzy żywieniowej osób o wysokiej aktywności fizycznej uczęszczających do klubów fitness, Probl. Hig. Epidemiol., 95 (4), 969–974
Ponczek D., Olszowy I. (2012) Styl życia młodzieży i jego wpływ na zdrowie. Problemy Higieny i Epidemiologii 93(2), 260–268
Renda M., Fischer P., (2010) Diety wegetariańskie dzieci i młodzieży. Pediatria po Dyplomie 14(2), 68–75
Walentukiewicz A., Łysak A., Wilk. B. (2013) Styl życia studentek kierunków medycznych. Probl. Hig. Epidemiol., 94(2), 247–252.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis Studia Geographica
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
The submission of a paper to be published is synonymous with an agreement to transfer the copyright free of charge from the author to the publisher. The author also agrees to permit the publisher to publish the paper in printed form, open access online form, digital library form and other digital platforms with which the publisher has or will have a publishing agreement. Furthermore, the author agrees to not limit the number of copies that may be printed or issued by the publisher. In the case of co-authored papers, it is assumed that the corresponding author is authorized to represent the remaining co-authors in this respect. Authors are requested to sign a copyright declaration.