Spatial diversification of knowledge about proper nutrition among students living in the Małopolska Voivodeship

Authors

  • Karol Augustowski
  • Agnieszka Gil

DOI:

https://doi.org/10.24917/20845456.20.1

Keywords:

nutritional awareness, nutrition, students, Małopolskie Voivodeship

Abstract

Study time is a period when many young people move out of their family homes and start their own adult lives. This involves many changes in their current functioning, including,
most often, living independently (to a greater or lesser extent), or even preparing meals. Knowledge of the principles of proper nutrition makes it easier to make many choices, which may result in the body’s nutritional quality being higher or lower. The research covered 328 students of Krakow universities living in the Lesser Poland Voivodeship, who were asked 15 questions about nutrition. Students’ knowledge is at an average level, with a percentage of correct answers of 55.6%. There was no clear relationship between the location of the district, the size of the town and the number of positive responses.

References

Bartkowska O., Bartkowski M., (2016), Świadomość żywieniowa młodzieży gimnazjalnej w Komorowie, Zeszyty Naukowe WSKFiT, 11, 69–74

Całyniuk B. , Malczyk A., (2022) Ocena metodą bioimpedancji elektrycznej wybranych parametrów morfologicznych ciała kobiet w wieku od 19 do 26 lat niepodejmujących aktywności fizycznej, Annales Academiae Medicae Silesiensis, 76, 118–126

Ciborowska H., Ciborowski A. (2021), Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, wyd. 5, ss 720

Flis M., (2022), Fizjologiczne i zdrowotne następstwa diety bezmięsnej – dziczyzna jako alternatywa żywieniowa, Wiadomości Zootechniczne, R. LX (2022), 1–2: 31–42

Gajda‑Konopka M., Lesiów T., (2017), Ocena wiedzy i nawyków żywieniowych u osób aktywnych fizycznie, Nauki Inżynierskie i Technologiczne 2 (25), 9–19

Jarosz M., Bułhak‑Jachymczyk B. (2008) Normy żywienia człowieka. PZWL, Warszawa

Kiciak A., Całyniuk B., Grochowska – Niedworok E., Kardas M., Dul L. (2014) Zachowania żywieniowe młodzieży z województwa śląskiego. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 20(3), 296–300

Marczewska, A., Źródlak, M., Sabak‑Huzior, P., Konińska, G., (2021). Celiakia i dieta bezglutenowa: praktyczny poradnik. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Misiarz M., Grochowska‑Niedworok E., Dul L., Wyka J., Malczyk E., Całyniuk B., (2015) Ocena wiedzy żywieniowej studentów PWSZ w Nysie, Bromat. Chem. Toksykol, XLVIII, 3, 457 – 462

Ostachowska‑Gąsior A., Krzeszowska‑Rosiek T., Górska S., (2014), Ocena wiedzy żywieniowej osób o wysokiej aktywności fizycznej uczęszczających do klubów fitness, Probl. Hig. Epidemiol., 95 (4), 969–974

Ponczek D., Olszowy I. (2012) Styl życia młodzieży i jego wpływ na zdrowie. Problemy Higieny i Epidemiologii 93(2), 260–268

Renda M., Fischer P., (2010) Diety wegetariańskie dzieci i młodzieży. Pediatria po Dyplomie 14(2), 68–75

Walentukiewicz A., Łysak A., Wilk. B. (2013) Styl życia studentek kierunków medycznych. Probl. Hig. Epidemiol., 94(2), 247–252.

Published

2024-06-30

Issue

Section

Articles