Zróżnicowanie przestrzenne wiedzy studentów zamieszkujących województwo małopolskie na temat prawidłowego odżywiania
DOI:
https://doi.org/10.24917/20845456.20.1Słowa kluczowe:
świadomość żywieniowa, odżywianie, studenci, woj. małopolskieAbstrakt
Czas studiów to okres gdy wiele młodych osób wyprowadza się z domów rodzinnych i rozpoczyna własne, dorosłe życie. Wiąże się to z wieloma zmianami w ich dotychczasowym funkcjonowaniu, w tym przede wszystkim w najczęściej samodzielnym (w większym lub mniejszym stopniu) utrzymaniu się, czy choćby przygotowywaniu posiłków. Znajomość zasad prawidłowego żywienia ułatwia podejmowanie wielu wyborów, przez co jakość odżywienia organizmu może być większa lub mniejsza. Badaniami objęto 328 studentów
uczelni krakowskich, mieszkających na obszarze województwa małopolskiego, którym postawiono 15 pytań z zakresu żywienia. Wiedza studentów jest na średnim poziomie, z odsetkiem prawidłowych odpowiedzi na poziomie 55,6%. Nie odnotowano wyraźnego związku pomiędzy lokalizacją powiatu, wielkością miejscowości, a ilością pozytywnych odpowiedzi.
Bibliografia
Bartkowska O., Bartkowski M., (2016), Świadomość żywieniowa młodzieży gimnazjalnej w Komorowie, Zeszyty Naukowe WSKFiT, 11, 69–74
Całyniuk B. , Malczyk A., (2022) Ocena metodą bioimpedancji elektrycznej wybranych parametrów morfologicznych ciała kobiet w wieku od 19 do 26 lat niepodejmujących aktywności fizycznej, Annales Academiae Medicae Silesiensis, 76, 118–126
Ciborowska H., Ciborowski A. (2021), Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, wyd. 5, ss 720
Flis M., (2022), Fizjologiczne i zdrowotne następstwa diety bezmięsnej – dziczyzna jako alternatywa żywieniowa, Wiadomości Zootechniczne, R. LX (2022), 1–2: 31–42
Gajda‑Konopka M., Lesiów T., (2017), Ocena wiedzy i nawyków żywieniowych u osób aktywnych fizycznie, Nauki Inżynierskie i Technologiczne 2 (25), 9–19
Jarosz M., Bułhak‑Jachymczyk B. (2008) Normy żywienia człowieka. PZWL, Warszawa
Kiciak A., Całyniuk B., Grochowska – Niedworok E., Kardas M., Dul L. (2014) Zachowania żywieniowe młodzieży z województwa śląskiego. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 20(3), 296–300
Marczewska, A., Źródlak, M., Sabak‑Huzior, P., Konińska, G., (2021). Celiakia i dieta bezglutenowa: praktyczny poradnik. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Misiarz M., Grochowska‑Niedworok E., Dul L., Wyka J., Malczyk E., Całyniuk B., (2015) Ocena wiedzy żywieniowej studentów PWSZ w Nysie, Bromat. Chem. Toksykol, XLVIII, 3, 457 – 462
Ostachowska‑Gąsior A., Krzeszowska‑Rosiek T., Górska S., (2014), Ocena wiedzy żywieniowej osób o wysokiej aktywności fizycznej uczęszczających do klubów fitness, Probl. Hig. Epidemiol., 95 (4), 969–974
Ponczek D., Olszowy I. (2012) Styl życia młodzieży i jego wpływ na zdrowie. Problemy Higieny i Epidemiologii 93(2), 260–268
Renda M., Fischer P., (2010) Diety wegetariańskie dzieci i młodzieży. Pediatria po Dyplomie 14(2), 68–75
Walentukiewicz A., Łysak A., Wilk. B. (2013) Styl życia studentek kierunków medycznych. Probl. Hig. Epidemiol., 94(2), 247–252.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis Studia Geographica
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Złożenie artykułu do druku oznacza wyrażenie zgody na bezpłatne (tj. bez honorariów autorskich) przeniesienie autorskich praw majątkowych na Wydawcę i zezwolenie na wydanie pracy w postaci drukowanej w dowolnej liczbie egzemplarzy oraz zamieszczenie jej w postaci otwartego dostępu na stronie internetowej czasopisma, w bibliotekach cyfrowych oraz innych cyfrowych platformach wydawniczych, z którymi Wydawca zawarł lub zawrze stosowne porozumienie o udostępnianiu. W przypadku artykułów wieloautorskich przyjmuje się, że autor zgłaszający pracę („correspondingauthor”) ma pełnomocnictwo do reprezentowania pozostałych współautorów w tym zakresie. Autorzy są proszeni o podpisanie stosownego oświadczenia w tej sprawie.